Klasę 3b odwiedziła Pani Katarzyna – dietetyk kliniczny. Celem spotkania było utrwalenie wiedzy na temat zdrowego odżywiania, talerza zdrowego żywienia, a także segregacji odpadów oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności. Pani Katarzyna uświadomiła dzieciom, iż bardzo ważne jest także regularne spożywanie pięciu posiłków dobrze zbilansowanych. Każdy posiłek powinien zawierać owoce i warzywa. Zwróciła uwagę na owoce i warzywa z upraw ekologicznych. Dzieci poznały sposoby na ograniczenie marnowania żywności. Utrwaliły podstawowe reguły związane z segregacją odpadów i recyklingiem. Poznały także cykl produkcyjny produktów mlecznych. Miały okazję spróbować mleka „bio” czyli ekologicznego. Całemu wydarzeniu towarzyszył sympatyczny Chrumas – bohater prezentacji, który miał rożne przygody i potrzebował nieustannie pomocy dzieci. W drugiej części zajęć dzieci wykonały surówkę z marchewki i jabłuszka, którą z apetytem skonsumowały. Otrzymały ekologiczne owoce, piękne fartuszki i czapki kucharskie. Zajęcia odbyły się w ramach „Programu dla szkół” realizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa finansowanego ze środków Unii Europejskiej oraz budżetu krajowego.
Wychowawca Katarzyna Duraj